Egy felmérés szerint a gépjárművezetők több mint fele nem ellenőrzi rendszeresen a gumiabroncsok nyomását gépjárművén, holott a nem megfelelő érték sok baleset forrása lehet. 

Bár egyre korszerűbb biztonsági rendszereket találunk a gépjárművekben, egy valami nem változott az évek alatt: az autó és az út továbbra is csak négy, viszonylag kis területen érintkezik az úttal. Abban az esetben, ha ez a kapcsolat nem megfelelő, akkor a legkorszerűbb rendszerek sem érnek semmit ? többek között erre, ezzel együtt a gumik állapotának fontosságára hívták fel a figyelmet a napokban az ORFK-OBB, a Continental Hungaria és a Magyar Autóklub közös tájékoztatóján, amelyen a nyaralni indulóknak adtak hasznos tanácsokat.

Az autósok többsége év közben csak rövid távon, általában lakott területen belül használja gépjárművét, tehát a vakáción sokaknak már a nagy távolság és a gyorsabb tempó is szokatlan. Az utazás során ráadásul az autó alaposan meg van pakolva, ami azt eredményezi, hogy az autó tömege és súlypontja is megváltozik. Egy kevesebb rutinnal rendelkező vezetőnél ez már önmagában kockázatokat rejt, ezeket a veszélyeket pedig sokszorosára növeli, ha nem megfelelő a gumi állapota. Márpedig a gumiabroncsgyártók és a független intézetek vizsgálatai azt mutatják, hogy a gépkocsivezetők több mint a fele az előírtnál alacsonyabb légnyomású gumiabronccsal közlekedik ? figyelmeztetett Musztrai Ferenc, a Continental Hungaria marketingvezetője.

Hasonlóan fontos tényező a gumi állapota. Ha a profilmélység a törvényben is előírt 1,6 milliméter alá csökken, nem szabad használni a gumit, de azt javasolják, hogy már 3 milliméteres mélységnél gondoskodjanak az autósok a nyári abroncsok cseréjéről. Ez azért fontos, mert egyre több a rendkívül heves nyári zápor, ilyenkor pedig főleg a profilmélységen múlik, mennyi vizet tud kipréselni, elvezetni a gumi, azaz megmarad-e a tapadás.

A nem megfelelő profilmélység, valamint az alacsony guminyomás pedig közvetlen hatással lehet a fékútra is, így megnövekedik a ráfutásos balesetek kockázata.

 

(forrás: autszektor, fotó: pixabay)