Hosszú ideje probléma a megfelelő átkelőhely hiánya az 52-es számú főúton a Sasfészek és a Csalánosi Csárda között. Bár most az egyik oldalon mintegy 9 km-en kerékpárút-korszerűsítés történik, a biztonságos áthaladás továbbra sem megoldott Szarkás és Felsőcsalános városrészekbe a főút másik oldaláról.

„Az országban nagyon kevés helyen van kialakítva lakott területen kívül gyalogátkelő”

-kezdte a helyzet elemzését Füredi Tamás vezető szakoktató, közlekedési szakértő. Hozzátette, az ilyen közlekedési szituáció mindig kényes téma, és egy útburkolati jel felfestése akár balul is elsülhetne, mivel hamis biztonságérzetet kelthet a kerékpárosokban, gyalogosokban.

„Az a tapasztalat, hogy egy kialakított kerékpáros átjárón a kerékpáros biztonságban érzi magát, úgy érzi joga van átkelni, kevésbé figyelmes.”

-folytatta gondolatait iskolánk munkatársa.

„Bármennyire is furcsán hangzik, még mindig a jelen helyzet a legbiztonságosabb, hiszen az átkelni szándékozó figyelmesen, körültekintően cselekszik!”

Kamerán kívül Tamás kiemelte, a gyalogosokban és a kerékpárosokban a kijelölt átkelőhely olyan biztonságérzetet kelt, ami abszolút valótlan, ezért sok esetben körültekintés nélkül átkelnek.

 

(forrás: Füredi Képző Központ, Kecskeméti TV, fotó: Google utcakép)