Egy ingyenesen letölthető okostelefonos kárbejelentő alkalmazás válthatja fel a megszokott papír alapú, kék-sárga kárbejelentőt. Az applikáció a MABISZ fejlesztése, így a biztosítók is elfogadják. Akkor is használható baleseti kárbejelentésre, ha csak az egyik fél rendelkezik okostelefonnal.

Mire jó az e-kárbejelentő applikáció?

Az e-kárbejelentő app pontosan azt tudja, amire elődjét, a hivatalos kék-sárga baleseti bejelentőt használtuk, és teljesen egyenértékű is vele. Az alkalmazásnak köszönhetően esetleges balesetnél már nem szükséges a papír kitöltése. Az applikációban rögzíthető a baleset minden körülménye a résztvevők adataival együtt. Hiánytalan kitöltés után a bejelentő egy gombnyomással küldhető el a biztosítónak. Az e-kárbejelentő használata hivatalos, mindegyik biztosító elfogadja és a bejelentés után megkezdi a kárügyintézést.

Kárbejelentés az e-kárbejelentő alkalmazás segítségével

A kárbejelentés az app segítségével egy telefon vagy két telefon használatával is megtehető. Ha egy telefont használunk, akkor a balesetben érintett felek egymás után viszik fel adataikat a készüléken. A kétkészülékes módhasználatához mindkét készülékre le kell tölteni az alkalmazást. Az egyik telefonon elkezdjük a kárbejelentés. A kétkészülékes mód kiválasztásával egy PIN kódot kapunk, melyet be kell írni a másik, csatlakozó készüléken. A két járművezető így egymástól függetlenül tölti ki ugyanazt az e-kárbejelentőt.

A továbbiakban ugyanazokat az adatokat kell rögzítenünk, melyeket a hagyományos, papír alapú kárbejelentésnél kellett. Az e-kárbejelentő alkalmazás azonban azt is lehetővé teszi, hogy dokumentumokat csatoljunk a bejelentéshez: fotókat, vagy akár videót és hangfelvételt is készíthetünk a sérült járművekről és a baleset körülményeiről.

Mikor nem használható az e-kárbejelentő mobilalkalmazás?

Az e-kárbejelentő mobilalkalmazás jelenleg csak magyarországi közlekedési baleset esetén használható, ha mindkét autó rendelkezik magyarországi biztosítónál kötött, érvényes biztosítással. Ha a balesetet

  • külföldi rendszámú autó okozta magyarnak, vagy
  • magyar okozta magyarnak, de a károkozónak nincs érvényes KGFB-je (kötelező gépjármű felelősségbiztosítás), akkor a MABISZ lesz az illetékes kárrendező, ott kell bejelenteni.

Ha valaki vétlenül, külföldön szenved balesetet, melyben külföldi rendszámú gépjármű a károkozó, akkor a külföldi ország joggyakorlata szerint is kérheti a kárrendezést.

 

via, fotó