Az üzemanyag-megtakarítás titka nem csak a vezetési stílusban rejlik. Íme, néhány hasznos tanács a gazdaságos autózáshoz:

Tudatosan vezess, láss előre!

Törekedj az egyenletes vezetésre. Ha már előre látod, hogy a lámpa hamarosan pirosat fog jelezni, okosabb, ha motorfékkel lassítasz, nem pedig próbálsz ?átcsúszni?. Mire oda érsz, akár a lámpa is zöldre vált, így kevesebbet kell fékezni, elindulni.
Gyorsítás esetén vedd figyelembe a fordulatszám mérőt! Kb.: 2000 fordulat/perc motorfordulatszámnál válts sebességet és tartsd alacsonyan a fordulatszámot a meghatározott sebességnél. A magas sebesség nagyobb üzemanyag-fogyasztást eredményez – a légellenállás a sebességgel együtt növekszik.
Minél hamarabb válts sebességet egy nagyobb fokozatba, és mindig a legnagyobb fokozatot használd. A benzines motorok a 2000-3000 fordulat/perc, a dízelek esetében az 1500-2500 fordulat/perc tartományban a leghatékonyabbak.
A követési távolság betartása segít, hogy az autód lendülete adott esetben egyenletes maradjon. Kiküszöbölhető a ?fékezés, elindulás ismét fékezés? lépése. Vedd figyelembe az autód sebességét a többi gépkocsihoz képest, hogy ne legyen szükség erős fékezésekre vagy gyorsításokra.

Kell, nem kell!?

Az autó működéséhez szükséges elektromos biztonsági és kényelmi berendezések, a vezérlőegységek, a világítás, a ventilátorok, a légkondicionáló, a fedélzeti elektromos rendszerből nyerik az energiát. Autózáskor csak a legszükségesebb elektromos berendezést üzemeltesd, mivel ezek működését a belső égésű motor által hajtott generátor teszi lehetővé. Tudtad, például, hogy a légkondicionáló berendezés használata (függ a jármű típusától, a technológiától és az üzemeltetési körülményektől) 100 kilométerenként körülbelül 0,3-1,5 liter üzemanyag többletfogyasztást eredményez?

Csak könnyedén!

A tetőcsomagtartók, tetőboxok és különösen a kerékpártartók jelentősen növelik az autó fogyasztását. 100 kilogramm többletterhelés akár 0,3 literrel több üzemanyagot igényel. Ha épp nincs szükséged rá, vedd le az autóról.

Mi a helyzet a gumiabroncsokkal?

A jó minőségű gumiabroncsokkal 100 kilométerenként akár 0,5 liter üzemanyagot is megtakaríthatunk. Érdemes figyelembe venni a gyártó által ajánlott nyomásértéket, mivel már 0,3 bar légnyomáscsökkenés is növeli a gördülési ellenállást, ami szintén növeli a jármű üzemanyag fogyasztását.

Melegítsük, vagy ne?

Először is tudni kell, hogy a motornak el kell érni az optimális üzemi hőmérsékletet a gazdaságos működéshez. Köztudott, hogy a hideg motor több üzemanyagot fogyaszt az üzemi hőmérsékelt eléréséig. Épp ezért, 1-2 km megtétele miatt kár beindítani. Sétálj, kerékpározz! Dízel autók esetében kifejezetten nem javasolt a rövid távú használat.
Szakértők szerint a motor bemelegítése szükségtelen, sőt káros lehet, akár ha havat akar eltávolítani az ablakokról vagy meg akarja könnyíteni a hidegben az indítást. Ilyenkor a helyes eljárás az, hogy először eltávolítja a havat az autóról, majd beindítja, lassan elindul, és menet közben éri el a megfelelő hőmérsékletet. A hideg motor több üzemanyagot fogyaszt, mint a meleg.

Rendszeres karbantartás: olajszűrő, olajcsere!

Egyre több járművet lának el karbantartásmentes digitális motorelektronikával, de vannak olyan alkatrészek, amelyek a fogyasztás szempontjából lényegesek, mint például a motor légszűrője. A kedvező értékek szempontjából fontos a rendszeres olajcsere is, amelyet mindig korszerű, alacsony viszkozitású olajjal kell elvégezni.

Tanulható a gazdaságos vezetés!

Mi is valójában gazdaságos vezetés lényege? Adott forgalmi körülményekhez igazodva, vezetéstechnikai manővereket alkalmazunk az üzemanyag takarékos/gazdaságos felhasználása érdekében. (Természetesen a KRESZ előírásait betartva!) Ami annyit tesz, hogy annyira gyorsítsunk, lassítsunk, kanyarodunk, amit a helyzet megkíván.  Így akár 5 ? 25 % üzemanyag megtakarítást is elérhetünk.

Neked milyen tanácsaid vannak a gazdaságos autóvezetéssel kapcsolatban?