Ismét leesett a hó.  Épp ezért hívom fel a figyelmed alábbi tanácsokra, mert tél lévén megváltoztak a út- és látási viszonyok, ami teljesen más közlekedési morált követel meg nem csak az autósoktól.

Ezért kérlek, figyelmesen olvasd el az alábbi írást, és oszd meg másokkal is a biztonságos, balesetmentes közlekedés érdekében.

Jogok és kötelezettségek?

A kijelölt gyalogátkelőhelyen ugyan elsőbbséged van, de tedd fel magadnak a kérdést kérlek, hogy biztos minden áron érvényesíteni szeretnéd ezen jogod? ? (6) A gyalogos az úttestre akkor léphet, ha meggyőződött annak veszélytelenségéről. Az úttestre váratlanul nem léphet, köteles az úttesten késedelem nélkül átmenni és tartózkodni minden olyan magatartástól, amely a járművek vezetőit megzavarhatja vagy megtévesztheti. ) ?- KRESZ

A gyalogos-átkelőhelyen való áthaladáskor kérlek, ügyelj, hogy a lelépés még féktávolságon kívül történjen! (féktávolság: az a távolság, amit egy jármű a fékezés megkezdésétől tesz, addig a pontig, amíg megáll. A féktávolság megnő a jeges úton.)

Jármű, oszlop, fa, bokor takarásából ne lépj ki körültekintés nélkül!

Ha felveszed a szemkontaktust a gépjárművezetővel, azzal egyértelműen jelzitek egymás felé szándékotokat. Ezzel az „együttműködéssel” biztos sok baleset elkerülhető!

A több tonnás gépjárműveknek sokkal nehezebb megállni, mint neked! Az átkelést, csak akkor kezd meg, ha nem csak hiszed, hanem látod is, hogy a jármű megállt! Ha van rajtad jól-láthatósági mellény, a csökkent látási viszonyok ellenére az autós hamarabb észlel téged, és ez által hamarabb is tud reagálni az adott helyzetre.

Persze, mikor elkezd sötétedni, és az idő is borús, ködös, esős lesz, a kivilágítás ellenére is nehezebb észrevenni a gyalogost. A téli sötét ruházat viselete is csökkenti a gyalogos észlelését a gépjárművezető számára. A jól-láthatósági mellény sokat segíthet.

Mindenkire vonatkoznak a szabályok!

Természetesen mi autósok is betartjuk a ránk vonatkozó szabályokat (ebből párat megemlítenék, a teljesség igénye nélkül),

 • figyelünk többek között a fékút hosszára,
 • korábban elindulunk, hogy ne kelljen sietnünk, így időben elérjük úticélunkat,
 • nem ülünk autóba, ha nem szükséges,
 • sokkal körültekintőbben közelítjük meg a gyalogos-átkelőhelyeket,
 • biztosítjuk a járműből való teljes kilátást,
 • figyelünk rá, hogy láthatóak legyünk számodra, még ködös, párás időben is,
 • ügyelünk rá, hogy fényszóróink ne legyenek vakítóak számodra,
 • ellenőrizzük autónkon a téli autógumik állapotát, szükség esetén cseréljük,
 • toleránsak, és együttműködők leszünk minden közlekedésben résztvevővel.

Azért, hogy nehogy kihagyjak valamit mindenki biztonsága érdekében, ezért mellékelem a KRESZ gyalogosokra vonatkozó szabályait:

 1. § Gyalogosok közlekedése

(1) A gyalogosnak a járdán, ahol pedig járda nincs, a leállósávon, az útpadkán vagy a kerékpárúton kell közlekednie.

(2) Ha az úton sem járda, sem leállósáv, sem útpadka, sem kerékpárút nincs – vagy az a gyalogosközlekedésre, illetőleg a kerekes székkel való közlekedésre alkalmatlan -, a gyalogosok az úttesten közlekedhetnek.

(3) Ha a gyalogosok az úttesten közlekednek, az úttest szélén, egysorban

 1. a) lakott területen lehetőleg a menetirány szerint a bal oldalon, lakott területen kívül mindig a bal oldalon, a járműforgalommal szemben,
 2. b) a segédmotoros kerékpárt vagy kerékpárt toló, továbbá a kerekes székkel közlekedő mozgáskorlátozott gyalogosok mindig a menetirány szerint a jobb oldalon haladhatnak.

(4) ?

(5) A gyalogos az úttesten a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen, ha pedig a közelben kijelölt gyalogos-átkelőhely nincs,

 1. a) lakott területen levő főútvonalon az útkereszteződésnél (a járda meghosszabbított vonalában), valamint a menetrend szerint közlekedő jármű megállóhelyén levő járdasziget és az ahhoz közelebb eső járda között (a járdasziget teljes hosszában),
 2. b) egyéb helyen bárhol,

a legrövidebb áthaladást biztosító irányban mehet át.

(6) A gyalogos az úttestre akkor léphet, ha meggyőződött annak veszélytelenségéről. Az úttestre váratlanul nem léphet, köteles az úttesten késedelem nélkül átmenni és tartózkodni minden olyan magatartástól, amely a járművek vezetőit megzavarhatja vagy megtévesztheti.

(7) A kijelölt gyalogos-átkelőhelyen áthaladó gyalogosnak a járművekkel szemben elsőbbsége van. Ugyancsak elsőbbsége van – kijelölt gyalogos-átkelőhely hiányában is – az útkereszteződésnél áthaladó gyalogosnak azokkal a járművekkel szemben, amelyek arra az útra kanyarodnak be, amelyen a gyalogos áthalad. A megkülönböztető jelzéseket használó gépjárművekkel szemben azonban a gyalogosnak elsőbbsége ezeken a helyeken sincs.

(13) A gyalog- és kerékpárúton a gyalogos a kerékpáros forgalmat nem akadályozhatja, és nem veszélyeztetheti.

Kérlek, kedves Gyalogos ne feledd, az autósok is közlekednek gyalogosan, de nem minden gyalogos vezet gépjárművet! Legyünk toleránsak egymással, mert mindenkit hazavárnak! Téged is, engem is!

 

Balesetmentes közlekedést kíván a Füredi Autósiskola és Képző Központ!

 

Photo by Eugene Triguba